Dášin blog

S úsměvem jde všechno líp :-)
 

Slon Africký



SLON AFRICKÝ


Třída: Savci
Řád: chobotnatci
Výskyt: Afrika na jih od Sahary
Hmotnost: 2,7 - 6,3 t
Délka těla: 6 - 7,5 m
Věk: až 60 let

Sloni afričtí jsou největšími žijícími suchozemskými savci. Jejich
typickými znaky jsou sloupovité nohy, robustní tělo s vypukle
zakřivenou páteří, velké uši a objemná hlava s dlouhým, velmi
pohyblivým chobotem. Ten vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a
nosu. Sloni ho používají při různých činnostech doslova jako pátou ruku.Velké uši mají vějířovitý tvar, obsahují síť krevních cév a sloni jimi neustále pohybují, aby se ochladili. Kostru slona tvoří silné, robustní kosti, schopné unést velkou váhu zvířete.

Potrava:
Velikosti těla odpovídá i množství spotřebované potravy. Každodenní
dávka trávy, listí a větví, které jsou v přírodě výlučnou potravou
slonů, kolísá od 300 do 450 kg. Z toho slon stráví pouhých 40%, zbytek
odchází z těla nevyužit. Příjem velkého množství stravy vyžaduje stálou
potravní aktivitu. Každý den se sloni musí věnovat příjmu potravy
zhruba 18 až 20 hodin.

Zajímavosti:

- Slon je mimochodník. Pohybuje dopředu vždy oběma nohama na jedné
straně těla. Zpravidla se pohybuje rychlostí 5 až 6 km za hodinu.
Nedovede sice cválat ani skákat, při útoku nebo při útěku je ovšem
schopen krátkodobě vyvinout rychlost až 30 kilometrů v hodině, čímž
hravě překoná rychlost člověka (vyjma špičkových sprinterů).

- Kly slouží slonům především při vyrývání potravy a minerálů z půdy,
při hledání vody, k loupání kůry, ale také při obraně či útoku. U téhož
jedince nejsou kly stejně dlouhé a zvíře nepoužívá oba stejně
intenzivně. Vždy dává přednost klu na jedné straně. Jsou tedy mezi nimi
praváci i leváci.


- Kůže chobotu, boků těla a končetin dosahuje tloušťky 3 cm. U lidské kůže je tato hodnota 10x menší.

54646


20.03.2008 |
stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář
<< úvod

 

© 2006-2007 Zásobování a.s.

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se